بلیچینگ دندان چیست؟
دندان های افراد به دلایل مختلفی دچار زردی و یا تیرگی می شود که ناشی از مصرف دخانیات، رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان، مصرف خودسرانه بعضی از داروها یا تنقلات است. برای سفید کردن دندان، بلیچینگ روشی مناسب و کم خطر است که خیلی سریع و در یک جلسه انجام شده و موجب افزایش اعتماد به نفس و ایجاد روحیه در افراد می گردد. در این روش زیبا سازی دندان، ماده سفید کننده به داخل دندان نفوذ کرده و به سرعت رنگ دندان را تغییر می دهد و همین مورد از مهم ترین موارد تفاوت بلیچینگ دندان و جرمگیری است.
سفیدی دندان ها و علت تغییر رنگ آنها
دندان ها از دو بخش مینا و عاج تشکیل شده اند. مینای دندان روی عاج را پوشانده و باعث شفافیت و سفیدی دندان می شود . ضخامت مینا در بعضی افراد بیشتر است که منجر به داشتن دندان هایی با شفافیت بیشتر می شود، اما به هر حال به مرور زمان بر اثر سایش مینا شکست نور کمتر شده و رنگ عاج نمایان تر می شود. ضمنا بعضی رنگدانه ها نیز به داخل خلل و فرج مینا نفوذ کرده و با کریستال های مینایی باند می شود که تغییر رنگ واضحتری را باعث میشود. گاهی رنگدانه ها فقط روی سطح مینا رسوب می کند و باعث ایجاد لکه های سیاه و قهوه ای روی سطح دندان ها می شود.
مهمترین علل تغییر رنگ دندان ها
- سیگار کشیدن
- استفاده از نوشیدنی های رنگی مثل چای، قهوه و…
- افزایش سن
- عدم رعایت بهداشت مناسب دهان و دندان
پرهیز از هر یک از موارد بالا و استفاده به جا و مناسب از نوشیدنی های رنگی مثل چای، قهوه می تواند در سفید ماندن دندانها موثر باشد.
با بلیچینگ دندان ها چقدر سفیدتر می شوند؟
این سوالی است که هیچ کس نمیتواند به آن پاسخ قطعی بدهد. ممکن است از یک درجه تا چندین درجه بسته به جنس دندانها و نوع رنگدانه های رسوب کرده بین دندانها متغیر باشد.
نکات مهمی که باید در حین سفید کردن دندانها مورد توجه قرار داد
- در طول درمان، مصرف توتون، دخانیات، چای قهوه و نوشیدنی های تیره رنگ حاوی کولا را کاهش دهید، زیرا این مواد ممکن است در روند سفید کردن دندان ها تاثیر منفی گذاشته و حتی مجددا آنها را تیره نماید.
- بهداشت دهان را در طول دوره سفید کردن دندانها کاملا رعایت نمایید.
تفاوت بلیچینگ دندان و جرم گیری چیست؟
بلچینگ و جرم گیری هر دو موجب جلوه و روشنایی رنگ دندان می گردند، ولی در هر یک از این دو روش، میزان و اندازه سفید شدن دندانها متفاوت است.
بزاق دهان انسان پس از ترکیب با مواد غذایی، میکروب ها و باکتری های موجود در دهان انسان، لایه هایی از رسوب در اطراف دندان ایجاد می کند که در بخش های غیرقابل دسترس لثه فرد جای می گیرد. این رسوب پس از مدتی سخت شده و موجب خرابی و پوسیدگی دندان ها می گردد. در نتیجه فرد باید برای پاکسازی و درمان لثه به پزشک مراجعه کرده و از شیوه جرم گیری استفاده کند.
جرم گیری دندان یک روش درمان موثر و مفید است، ولی بلیچینگ یک راه برای روشن تر شدن رنگ دندان ها بوده و جنبه زیبایی دارد و از حوزه درمان دهان و دندان و لثه خارج می باشد. با کمک جرم گیری، پلاک های ایجاد شده در اطراف دندان به راحتی زدوده شده و بوی بد دهان، نمای نامناسب و زبری دندان ها از میان میرود. همچنین بار سنگینی که فرد بر روی لثه خویش حس می کرد، دیگر وجود نخواهد داشت. در جرمگیری تغییر رنگی در دندان فرد روی نداده و پس از پاکسازی و برداشتن رسوب های دندان، رنگ اصلی دندان به خوبی آشکار میگردد.
بلیچینگ بهتر است یا جرم گیری؟
بعضی افراد به صورت ،ژنتیکی دندان هایی دارند که از ابتدا زرد هستند. این رنگ زردی دندان ها هیچ رابطه ای با وجود جرم و رسوبات بر روی آنها ندارد. این افراد عموما بهداشت دهان و دندان خود را به خوبی رعایت میکنند، اما به دلیل وجود رنگ زرد ژنتیکی در دندان هایشان جرم گیری نمی تواند به آنها کمک کند. جرم گیری زمانی انجام می شود که عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و مسواک نزدن باعث تشکیل پلاک بر روی دندان ها شود. این پلاکها مانند رسوباتی هستند که بر روی دندان ها تشکیل می شوند. برای از بین بردن این رسوبات، فرد باید به دندانپزشک مراجعه کند، زیرا این رسوبات در صورت باقی ماندن می توانند باعث خرابی دندا نها شوند.
دندانپزشک با استفاده از ابزارهای خاصی که برای جدا کردن این رسوبات از دندا نها طراحی شده اند، آن ها را از دندان ها جدا میکند. در جرم گیری، رنگ دندان تغییری نمی کند، فقط رسوبات از روی دندان ها برداشته می شوند اما اگر دندان های شما صاف و مرتب باشند و تنها مشکل شما رنگ نامناسب باشد، شما میتوانید از روش بلیچینگ استفاده کنید. برای انجام بلیچینگ، نیازی نیست که دندانپزشک دندان های شما را تراش بدهد.
آیا جرم گیری و بلیچینگ عوارض دارند؟
در صورتی که فرد به بهترین متخصص در یک کلینیک مجهز مراجعه کند، نگرانی بابت عوارض جانبی بلیچینگ و جرم گیری وجود نخواهد داشت. معمولا حساسیت جزیی در برخی افراد بعد از این درمان ها ایجاد می شود که با کمک دارو برطرف می شود.
آیا مسواک زدن شدید دندان ها آنها را سفیدتر میکند؟
فشار شدید مسواک به سطح دندان ها نمی تواند کمکی در زمینه سفید تر شدن دندان ها به فرد کند. مساله ای در حفظ بهداشت دهان و دندان اهمیت دارد رعایت منظم بهداشت به صورت روزانه، مسواک زدن استاندارد، رژیم غذایی مناسب و انجام معاینات دوره ای زیر نظر متخصص. است در مواردی که بهداشت دندان نتواند سفیدی دندان را فراهم کند با توجه به شرایط دندان ها متخصص استفاده از جرم گیری یا بلیچینگ را تجویز کند می کند.