جرم گیری دندان چیست؟
جرم گیری دندان( Teeth Scaling ) یک روش دندانپزشکی است که شامل برداشتن پلاک و جرم از روی دندان ها و لثه ها می شود. این یک روش معمول دندانپزشکی است که معمولاً توسط دندانپزشک یا متخصص بهداشت دندان به عنوان بخشی از یک معاینه منظم دندانپزشکی انجام می شود.
جرم گیری دندان برای حفظ بهداشت دهان و دندان و جلوگیری از مشکلات دندانی مانند بیماری لثه، پوسیدگی دندان و بوی بد دهان مهم است. فرآیند جرم گیری دندان با معاینه کامل دندان ها و لثه ها برای ارزیابی میزان تجمع پلاک و جرم شروع می شود. پلاک یک لایه چسبنده از باکتری است که روی دندان ها تشکیل می شود، در حالی که تارتار رسوب سختی است که وقتی پلاک از بین نمی رود تشکیل می شود.
مزایای جرم گیری دندان
1– پیشگیری از بیماری لثه
بیماری لثه که به عنوان بیماری پریودنتال نیز شناخته می شود، یک مشکل جدی دندانی است که میتواند باعث التهاب، خونریزی و حتی از دست دادن دندان شود. جرم گیری دندان می تواند با از بین بردن رسوب پلاک و جرم دندان که می تواند به توسعه آن کمک کند، به پیشگیری از بیماری لثه کمک کند.
2- جلوگیری از پوسیدگی دندان
ایجاد پلاک و جرم دندان همچنین می تواند منجر به پوسیدگی دندان شود که می تواند منجر به ایجاد حفره و نیاز به پر کردن یا حتی کانال ریشه شود. جرم گیری دندان می تواند با از بین بردن باکتری هایی که می توانند باعث پوسیدگی دندان شوند، به جلوگیری از پوسیدگی دندان کمک کند.
3- بوی بد دهان
باکتری هایی که باعث ایجاد پلاک و جرم می شوند نیز می توانند در ایجاد بوی بد دهان نقش داشته باشند. جرم گیری دندان می تواند با از بین بردن این باکتری ها و تجمع آنها به تازه شدن نفس کمک کند.
4– بهبود سلامت کلی دهان
با پیشگیری از بیماری های لثه، پوسیدگی دندان و بوی بد دهان، جرم گیری دندان می تواند به بهبود سلامت کلی دهان کمک کند این می تواند به سلامت کلی بهتر نیز منجر شود زیرا سلامت ضعیف دهان با طیف وسیعی از مشکلات سلامتی از جمله بیماری قلبی دیابت و سکته مغزی مرتبط است.
5- تشخیص زودهنگام مشکلات دندانی
در طول عمل جرم گیری دندان، دندانپزشک یا متخصص بهداشت دندان می تواند علائم سایر مشکلات دندانی مانند پوسیدگی یا شکستگی دندان را نیز بررسی کند این می تواند به تشخیص زودهنگام این مشکلات کمک ،کند، زمانی که درمان آنها آسان تر است.
روش های پیشگیری از جرم گرفتن دندان ها
1- مسواک زدن و نخ دندان کشیدن منظم
مسواک زدن دندان ها دو بار در روز با خمیر دندان حاوی فلوراید و نخ دندان کشیدن روزانه می تواند به از بین بردن پلاک و باکتری از روی دندان ها و لثه ها کمک کند، که می تواند به جلوگیری از تشکیل پلاک دندانی کمک کند.
2- استفاده از دهانشویه ضد عفونی کننده
استفاده از دهانشویه ضد عفونی کننده می تواند به از بین بردن باکتری های ایجاد کننده پلاک و جلوگیری از تشکیل آن کمک کند.
3- محدود کردن غذاها و نوشیدنیهای شیرین و اسیدی
غذاها و نوشیدنی های شیرین و اسیدی می توانند با تأمین سوخت برای باکتری های تولید کننده پلاک دندان، به ایجاد پلاک دندانی کمک کنند محدود کردن مصرف این غذاها و نوشیدنی ها می تواند به جلوگیری از تشکیل پلاک دندانی کمک کند.
4– جویدن آدامس بدون قند
جویدن آدامس بدون قند بعد از غذا می تواند به تحریک تولید بزاق کمک کند، که می تواند به شستن ذرات غذا و باکتری ها از دندان ها و لثه ها کمک کند و از تشکیل پلاک دندانی جلوگیری کند.
5- معاینات و تمیز کردن منظم دندانپزشکی
معاینات و تمیز کردن منظم دندان می تواند به تشخیص و جلوگیری از تشکیل پلاک دندان کمک کند. در طی این جلسات، دندانپزشک می تواند دندان ها و لثه ها را از نظر علائم تجمع پلاک و جرم معاینه کند و قبل از اینکه منجر به مشکلات جدی تر سلامت دهان شود، آن ها را از بین می برد.
آیا جرم گیری دندان خطرناک است ؟
بسیاری از مردم بر این معتقدند که جرم گیری باعث می شود که مینای دندان خراب شده و همان باعث ایجاد پوسیدگی شود. بر خلاف باور غلط این افراد، جرم ها بر روی دندان های شما باقی بماند باعث تجمع و تکثیر میکروب ها شده و دندان ها را می پوساند. بعد از جرم گیری به علت آن که لایه ای از جرم از روی دندان ها برداشته می شود.
دندان ها به مدت چند روز در برابر سرما و گرما حساس تر می شوند اما دلیل آن این است که این جرم ها به مرور زمان بر روی دندان ها جمع می شوند و مانع از انتقال گرما و سرما می شوند. زمانی که این جرم ها از روی دندان های شما برداشته می شوند تا چند روز دندان ها به سرما و گرما حساس می شوند و سپس به روال عادی خود برمی گردند. پس این جرم گیری نیست که دندان ها را حساس می کند.
آیا جرم گیری باعث لق شدن دندان ها می شود؟
خیر اگر دندان شما بعد از جرم گیری لق شد دلیل آن این است که قبل از جرم گیری استخوان و ریشه های دندان تحلیل رفته و دندان های از قبل لق شده بودند اما به دلیل آن که جرم در اطراف دندان ها قرار داشت ، لق شدن دندان ها احساس نمی شد. با برداشتن جرم از اطراف دندان ها و لثه ها فضای دندان به حالت عادی برگشته و لق شدن دندان توسط بیمار احساس می شود.
آیا جرم گیری درد دارد؟
خیر جرم گیری هیچ گونه دردی ندارد. درد دندان هنگامی صورت می گیرد که به دندان ها فشار و یا آسیب وارد شود. در جرم گیری به علت آن که به دندان ها آسیب وارد نمی شود و فقط با لغزش دستگاه جرم گیری این جرم ها برداشته می شوند، هیچ گونه دردی احساس نخواهد شد.
خمیر دندان ضد جرم چیست ؟
این خمیر دندان ها در بازار وجود دارند و برای از بین بردن جرم دندان ها استفاده می شود البته نمی توانند همه جرم ها را از بین ببرند. این خمیر دندان ها توصیه نمی شود چون دارای موادی هستند که باعث ساییدگی دندان ها شده و مینای دندان را به مرور از بین می برند و به مرور زمان باعث حساسیت ها دندانی خواهد شد.